Moeten alle op de zaak betrekking hebbende stukken worden opgestuurd?
De heffingsambtenaar heeft een aanslag onroerendezaakbelastingen opgelegd. De belanghebbende is het met de hoogte van de WOZ-waarde niet eens en vraagt de heffingsambtenaar om een schriftelijke onderbouwing van de waarde. De heffingsambtenaar zet de hakken in het zand en weigert de gegevens te sturen. Dit juridische geschil kwam voor de Hoge Raad. De rechtsvraag is of de heffingsambtenaar alle op de zaak betrekking hebbende stukken op verzoek van de belanghebbende moest opsturen.
De belanghebbende heeft bezwaar gemaakt tegen de beschikking waarop de WOZ-waarde van een onroerende zaak is vastgesteld. In het bezwaarschrift heeft hij de heffingsambtenaar verzocht om hem de grondstaffel, de taxatiekaart met vermelding van de KOUDV- en liggingsfactoren van de onroerende zaak en de door de heffingsambtenaar gehanteerde vergelijkingsobjecten te verstrekken. De heffingsambtenaar heeft de gevraagde stukken niet in de bezwaarfase verstrekt, maar wel ter inzage aangeboden. De belanghebbende heeft van het inzagerecht geen gebruik gemaakt.
Voor het hof was onder meer in geschil of de heffingsambtenaar in de bezwaarfase de gevraagde gegevens had moeten verstrekken. Het hof oordeelde dat dit het geval is. Volgens het hof ging het om gegevens, die de heffingsambtenaar op grond van de Wet WOZ aan de belanghebbende had moeten verstrekken. De heffingsambtenaar ging in cassatie bij de Hoge Raad.
De Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar op grond van de Algemene wet bestuursrecht geen afschriften hoeft te verstrekken van ter inzage gelegde stukken indien geen gebruik is gemaakt van het inzagerecht. De Hoge Raad merkt op dat het aan het bestuursorgaan is hoe dit gestalte geeft aan het recht op afgifte van afschriften van ter inzage gelegde stukken: overhandigen op kantoor of toezenden.
De Hoge Raad onderschrijft het oordeel van het hof dat de heffingsambtenaar op grond van de Wet WOZ verplicht is de gevraagde stukken toe te zenden.
Mocht u in de bezwaarfase geen gebruik willen maken van het inzagerecht, wees u er dan van bewust dat de overheid u geen afschriften hoeft te verstrekken van stukken die ter inzage zijn gelegd. Maar heeft u bezwaar gemaakt tegen de WOZ-beschikking, dan kunt u zich een rit besparen door de heffingsambtenaar te verzoeken u de gewenste gegevens op grond van de Wet WOZ toe te sturen.
Overige nieuwsberichten
- 14-03-2025 Forfaitaire rendementen banktegoeden en schulden 2024
- 11-03-2025 Wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3 naar Tweede Kame...
- 07-03-2025 Verzoek correctie geldt voor alle aanslagen
- 05-03-2025 Geen opgewekt vertrouwen door vooraf ingevulde aangifte
- 28-02-2025 Btw ook verschuldigd bij no show
- 25-02-2025 Met een geschorst voertuig de weg op? Tijdens evenement...
- 21-02-2025 Hoge Raad in Uber-zaak: chauffeurs kunnen zowel zelfsta...
- 18-02-2025 Belastingdienst stelt digitaal bezwaar verder uit
- 17-02-2025 Afwaarderen forse rekening-courantschuld is winstuitdel...
- 14-02-2025 Bezwaarschriften belastingrente Vpb aangewezen als mass...
- 12-02-2025 Advies Raad van State over wetsvoorstel tegenbewijsrege...
- 10-02-2025 Zonder aanmelding geen KOR
- 10-02-2025 Alleen zakelijke ritten administreren blijkt niet voldo...
- 07-02-2025 Verder uitstel bedrag ineens
- 07-02-2025 Te laat reageren van de gemeente heeft dwangsom tot gev...